Flickan som kom till Auschwitz av Sören Sommelius

2010-12-22 - 12:58:23
Den femtonåriga polska flickan Kazimiera Kurdziel begår sitt livs misstag när hon stiger på fel tåg. I stället för att åka hem transporteras hon till förintelselägret Auschwitz. Som slavarbetare i Hitlers rike blir hon ögonvittne till det krigsdrabbade Europa och nazismens ondska.
Under andra världskrigets allra sista dagar befrias hon och kommer till Sverige. Då är hon tjugo år och väger trettio kilo. Här får hon ett nytt liv och ett nytt namn, Katja Olsson.


Jag som är rätt så intresserad om andra världskriget och allt vad som hände under den tiden, tycker den här boken var väldigt bra. Det är en ganska tunn bok, bara 125 sidor, och det finns några bilder. Ett lättläst alternativ till Anne Franks Dagbok kanske? Man får följa med under hennes tid i Auschwitz, Ravensbrück och Natzweiler-Struthof.
Det Katja har varit med om hör inte till varje människas vardag, jag blev lite illa berörd när jag läste allt hon fick uppleva...

"Ravensbrück var ökänt för de medicinska experiment som utfördes i lägret. Sår infekterades för att behandls med bakteriedödande ämnen i syfte att studera soldatskador. Förhoppningen var att man bättre skulle kunna vårda sina egna sårade. Här utfördes också transplatationer av skelettben. Muskler och nerver skars av för att man sedan skulle studera i vilken mån de återbildades."

"I Ravensbrück fanns kvinnor med svullna händer. Deras naglar hade slitits av utan att Katja förstod varför, men hon gissade på att det var någon slags bestraffning. Andra klippte de av ena örat på. Åter andra brände de in stora fångnummer på i pannan."


http://bilder.fsys.se/9789186297350.jpg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0